7 DAGEN
GRATIS FITNESS

SCHRIJF U
SNEL IN!
Lees meer

Anti-oxidanten

Een antioxidant is in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Vrije radicalen zijn bijproducten van onze stofwisseling/vetverbranding en kunnen ook ontstaan door milieu verontreiniging, geneesmiddelen, alcohol, stress, roken, zware inspanning, bestrijdingsmiddel op je groente/fruit en straling.

 

Vrije radicalen doen veel kwaad in je lichaam en zorgen voor een snellere veroudering, tasten onverzadigde vetzuren aan, kunnen DNA schade veroorzaken (en dus kanker), oxideren cholesterol waardoor aderverkalking kan optreden, slopen de collageen en bloedvaten in je huid, beschadigen belangrijke enzymen in je lichaam. Met andere woorden, de slopers van je lichaam.

 

Maar je lichaam kan de schade beperken door de radicalen te vangen met behulp van anti-oxidanten. Zorg dus voor voldoende aanvoer van anti-oxidanten, hiermee kun je een hoop ellende uitstellen en veroudering afremmen.

 

De meeste anti-oxidanten vind je in groenten en fruit. Wanneer je genoeg groenten en fruit eet hoef je deze dus ook niet extra in te nemen. De hoeveelheid antioxidanten in een bepaald produkt wordt uitgedrukt in de ORAC waarde. ORAC waarde staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity.

 

Hieronder vind je de top 20 van anti-oxidanten in groenten en fruit:

  • Goji bes
  • Gedroogde pruimen
  • Granaatappel
  • Rozijnen
  • Bosbessen
  • Aardbeien
  • Frambozen
  • Pruimen
  • Sinaasappels
  • Druiven
  • Boerenkool
  • Spinazie
  • Spruitjes
  • Broccoli
  • Bieten
  • Rode Pepers
  • Rode uien
  • Mais
  • Aubergine
  • Wortels