7 DAGEN
GRATIS FITNESS

SCHRIJF U
SNEL IN!
Lees meer

De Rug

We hebben er allemaal wel eens last van, de rug!

Maar hoe ziet een rug er nu precies uit?

De rug is opgebouwd uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, 5 heiligbeenwervels en het staartbeen. Al deze wervels zijn op dezelfde manier opgebouwd. Er is een wervellichaam waaraan een wervelboog vastzit. Aan deze boog zijn uitsteeksels bevestigd met daaraan gewrichtjes.

 

De wervellichamen zijn op elkaar gestapeld en tussen de wervels zit de tussenwervelschijf of discus. De wervelbogen vormen met elkaar een buis waarin het ruggenmerg loopt. Tussen elke twee wervels komt ter weerszijden een zenuw uit het ruggenmerg te voorschijn. Deze zenuwen gaan dan naar de armen of benen en zorgen voor de beweging en het gevoel.

 

Sinds de mens rechtop loopt, heeft hij last van rugklachten. Het is een van de klachten waar de huisarts het meest mee te maken krijgt. Pijn in de rug kan afkomstig zijn van de wervelkolom of van de spieren die ernaast liggen. Rugklachten uiten zich vooral in de onderrug. De beschadigingen aan de rug kunnen ontstaan door een slechte houding, gebrek een lichaamsbeweging, zwaarlijvigheid, zwangerschap, stress of depressie. Veel rugklachten treden op tussen het 35e en 50e levensjaar.

In één van de tien gevallen is een specifieke ziekte de oorzaak (reuma, infecties elders, tumoren), maar meestal zijn het gewoon overbelaste spieren en herstelt het zich vanzelf weer. Negentig procent van de rugklachten gaan vanzelf weer over binnen drie maanden.

 

Belangrijk is dat je bij rugklachten wel blijft bewegen, maar het tillen van zware dingen vermijd. Het lichaam herstelt vanzelf irritaties, versoepelt spieren en zenuwbanen worden vanzelf weer rustig.

Een goede conditie en stevige rugspieren zijn dus van essentieel belangrijk bij het voorkomen van rugklachten.

 

Wil je graag jouw rugspieren extra aansterken maak dan een afspraak bij een van de fitnessinstructeurs.

 

Ook kan je gebruik maken van het inloopspreekuur bij Roy Claassen welke op dinsdag avond van 17.30 tot 18.30 uur is.

Tevens bieden wij rugcursussen aan. Leden betalen € 15,-  en niet leden € 30,- voor 6 lessen.