7 DAGEN
GRATIS FITNESS

SCHRIJF U
SNEL IN!
Lees meer

Drinken en Sporten

Drinken

Veel sporters onderschatten het belang van voldoende drinken! Vooral bij warm weer is (water) drinken een must!

Drink daarom een uur voor het sporten, minstens 2 glazen water! Ook tijdens en na het sporten is het van belang je vocht op peil te houden!

Vochtverlies via zweten heeft een negatieve invloed op de prestatie, bij een vochtverlies van meer dan 2% van het totale lichaamsgewicht treedt er zelfs een aanzienlijk prestatieverlies op.

 

Het vochtverlies tijdens inspanning is afhankelijk van:

  • Temperatuur; bij warm weer verlies je meer vocht.
  • Luchtvochtigheidsgraad; als de luchtvochtigheid hoog is, verlies je minder makkelijk vocht.
  • Duur van de inspanning; een langdurende inspanning geeft meer vochtverlies wat invloed kan hebben op de prestatie aan het eind  van de inspanning.
  • Intensiteit van de inspanning; als de inspanning intensief is, verlies je meer vocht.
  • Sportkleding; niet goed ventilerende en isolerende kleding zorgen voor meer vochtverlies.

 

Om te meten hoeveel vocht je hebt verloren tijdens de inspanning, kan je jezelf voor en na de inspanning wegen. Iedere kg gewichtsverlies staat ongeveer gelijk aan 1 kg vochtverlies. Door hierbij de hoeveelheid vocht op te tellen die je tijdens het sporten hebt gedronken, kan je berekenen wat je in totaal aan vocht hebt verloren. Zo kan je ook een schatting maken hoeveel vocht je nodig hebt tijdens sporten.

Het dorstgevoel treedt op als je al ongeveer 2% van je lichaamsgewicht aan vocht hebt verloren. Dit is te laat om op dat moment pas te gaan drinken. Je moet zorgen dat je het dorstgevoel voorkomt en daarom proberen om tijdens het sporten regelmatig te drinken.

Om optimaal te blijven presteren wordt aanbevolen om 0,6 tot 1,0 liter vocht te drinken. Dit zijn dus ongeveer 2 bidons van 500 ml voor en tijdens de training.

Wil je nog meer informatie? Vraag het gerust aan je instructeur!