7 DAGEN
GRATIS FITNESS

SCHRIJF U
SNEL IN!
Lees meer

Goede vraag! Kun je echt zware botten hebben?

Helaas, het is een fabel. Zware botten bestaan niet. Als je te zwaar bent, weeg je meer voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. Dit heeft niets met het gewicht van je botten te maken, maar met een te veel aan lichaamsvet. Wist je dat wij bij Fitlife ook de botmassa kunnen meten? We hebben een weegschaal met een uitgebreidere meting, die dus ook de botmassa kan meten. Dus ben je benieuwd naar jouw botmassa of is het al heel lang geleden dat je een meting gedaan hebt. Plan dan nu een afspraak in bij één van onze fitnessinstructeurs!

 

Heel dikke mensen hebben vaak iets sterkere botten, dat wel, maar dat is een gevolg, niet een oorzaak. Je lichaam versterkt het gebeente namelijk om te voorkomen dat je met al die overtollige kilo’s in elkaar zakt. Zware botten zijn dan dus geen excuus, maar eerder een extra teken dat er iets fout zit! Bovendien is het verschil doorgaans maar miniem. Zo’n 1 tot 2 kilo is het maximum dat doorgaans genoemd wordt. Dat is maar zo’n klein percentage van je totale gewicht dat je het zeker niet als excuus kun gebruiken.

 

Nu we dat duidelijk hebben gesteld, kunnen we iets gedetailleerder naar de kwestie van botgewicht kijken. Het is namelijk ook weer niet zo dat iedereen een precies even zwaar skelet heeft. Eén van de belangrijkste factoren is, vanzelfsprekend, lichaamsgewicht. Iemand met een twee meter lang skelet heeft een zwaarder bottenstelsel dan iemand die op anderhalve meter is blijven steken. Je hoeft er echter niet bang voor te zijn dat dit een vertekend beeld van je gewicht geeft. Lange mensen zijn namelijk ook in totaal zwaarder dan korte mensen. Wanneer je uitgaat van BMI, wordt de factor van botgewicht via je lengte al meegenomen in de uitkomst.

 

Een ander puntje van aandacht is dat er wel degelijk mensen bestaan met een relatief stevige lichaamsbouw. Dit betekent niet dat hun botten kilo’s en kilo’s extra wegen, maar het kan wel iets schelen. Bovendien ontwikkelen deze mensen vaak meer pezen en spieren, waardoor hun lichaamsmassa relatief zwaar is. Het is echter belangrijk om te beseffen dat ‘een zware bouw’ nooit een excuus is voor overgewicht! Je bouw bepaalt immers niet hoeveel vet je opslaat. Hoogstens is het zo dat twee even lange mensen met hetzelfde gezonde figuur een verschillend gewicht kunnen hebben als de één een stuk zwaarder gebouwd is dan de ander.

 

Nog een laatste punt van aandacht: zware botten mogen dan onzin zijn, te lichte botten komen wel voor! Dit fenomeen wordt ook wel botontkalking (osteoporose) genoemd. Het betekent dat je botten langzaam brozer worden, vaak doordat je te weinig calcium en vitamine D binnenkrijgt. Zeker mensen op dieet moeten hiervoor op hun hoede zijn. Verder is roken en overmatig alcohol gebruik één van de oorzaken van botontkalking. Ten slotte is het belangrijk om genoeg lichaamsbeweging te krijgen. Zo stimuleer je de aanmaak van nieuwe botcellen.

 

Heb je nog vragen? Spreek gerust één van onze fitnessinstructeurs aan! Wij staan voor je klaar!