7 DAGEN
GRATIS FITNESS

SCHRIJF U
SNEL IN!
Lees meer

Hoe ziet jouw hart er uit na een leven lang sporten?

Zoals elke spier past ook het hart, in feite een holle spier, zich aan als gevolg van je sportieve inspanningen. Trainen maakt het hart groter en sterker, waardoor het beter in staat is bloed naar de spieren te pompen. Het hart van een sporter kan tot 50 procent groter zijn dan het hart van iemand die niet traint.

 

Grotere kamers

De bovenste twee hartkamers (de atria) waar het bloed het hart in komt, zijn vergroot. Net als de ventrikels, de twee kamers daaronder die het bloed naar de rest van het lichaam pompen.

 

Flexibelere kransslagaders

De vaten die de bloedvoorziening aan de hartspieren verzorgen zijn elastischer. Zo kan er meer bloed doorheen tijdens inspanning, zelfs als er sprake is van enige vernauwing door aangekoekt cholesterol. Dankzij dit vermogen om op te rekken kan het bloed gemakkelijker langs eventuele blokkades.

 

Meer en bredere vaten

Het capillaire netwerk dat het bloed naar de spieren van het hart zelf vervoert, kan twee- tot driemaal groter zijn dan normaal.

 

Plaques

A: In deze dwarsdoorsnede van een kransslagader is de opstapeling van plaques bij atherosclerose te zien: bobbels cholesterol (geel) met puntjes calcium (blauw)

B: Bij patiënten die statines (een cholesterolverlagend medicijn) nemen, bezitten de plaques meestal minder cholesterol en meer calcium, waardoor ze zich tot een dichte band verharden. Dit leidt tot hoge calciumwaarden in de kransslagader. Echter, deze hardere plaques zijn minder geneigd te scheuren, waardoor de kans op een hartinfarct afneemt. Er is steeds meer bewijs dat plaques bij sporters ook dichter en meer stabiel kunnen zijn.

 

Sporten vergoot dus het vermogen van het hart om het bloed rond te pompen door het lijf. De slagaders zijn flexibeler waardoor het bloed makkelijker door de adere stroomt en het netwerk waarmee het bloed vervoert is groter dan van een niet-sporter. Zorg er dus voor dat je regelmatig blijft bewegen.