7 DAGEN
GRATIS FITNESS

SCHRIJF U
SNEL IN!
Lees meer

Ademhalen

Ademhalen is heel belangrijk en het is dus belangrijk dat je dat op een correcte manier doet. Zeker tijdens het sporten.

Toch zijn er veel mensen die tijdens het sporten ademhalen alsof ze in een paniekreactie zitten. Met snelle korte hapjes. Dit kost jouw lichaam veel kracht, en dit gaat ten koste van jouw sport prestatie!

Normale ademhaling:

Hierbij leg je de narduk op de buikademhaling. Haal diep in via de neus en vul eerst de buik als die vol zit, dan pas de borst. Adem uit door je neus en ontlucht eerst de buik en dan de borst. Als je stil ligt dan moet je romp in een soort van golfbeweging zitten tijdens het ademen. Probeer het eens terwijl je in bed ligt, je zult merken dat het ook heel relaxerend werkt.

Krachttraining:

Dezelfde techniek moet je ook proberen te hanteren tijdens krachttraining. Tijdens krachttraining adem je in vóór het kracht zetten,de adem inhouden tijdens het actieve deel van de inspanning (bv: gewicht duwen) en adem uit of adem in normaal ritme tijdens het terugkomen naar de basispositie. Ga echter niets forceren, probeer dit wel op een vloeiende manier te doen!

Cardio-training:

Hierbij gaat borstademhaling een grotere rol spelen. Je gaat actiever en met meer kracht in- en uitademen. Probeer gedurende je hele training het ritme constant te houden! Haal bewust adem en let op dat het uitademen meer nadruk krijgt als het inademen.

Adem bij intensieve trainingen door je neus in en door je mond uit! Wanneer je weer kunt dien je weer terug te gaan naar de normale ademhaling!