7 DAGEN
GRATIS FITNESS

SCHRIJF U
SNEL IN!
Lees meer

Ontbijt overslaan

Wat kun je het beste eten als ontbijt?

Vezels it is!

 

Na een lange nacht slaap moet je ‘motor’ opstarten.

Een goed ontbijt brengt je lichaam weer op gang, geeft je genoeg energie om de dag goed te beginnen en zorgt ervoor dat je minder snaait in de loop van de dag.

Omdat een ontbijt je darmen meteen aan het werk zet, is het goed om een vezelrijk ontbijt te eten zoals bijvoorbeeld brood of ontbijtgranen zónder toegevoegde suikers.

Maar wat is dan beter: een broodje kaas of een bakje yoghurt met muesli?

 

De beste start

Het belangrijkste: zorg ervoor dat je ontbijt gemiddeld zo’n 300 tot 400 kilocalorieën bevat, natuurlijk met een deel van de dagelijkse benodigde voedingsstoffen.

Om een beeld te schetsen: twee bruine boterhammen met magere kaas en een laagje margarine bevatten zo’n 332 kilocalorieën en 30 gram koolhydraten. Een bakje halfvolle yoghurt (250g) met muesli (40g) bevat zo’n 225 kilocalorieën en 34 gram koolhydraten.

 

Kijk goed naar jezelf

Goed om te weten: het aantal aanbevolen grammen koolhydraten of kilocalorieën dat je binnenkrijgt is voor iedereen verschillend.

Zo heeft iemand met een zeer actief leven meer koolhydraten en eiwitten nodig dan iemand die weinig beweegt. Yoghurt bevat bijvoorbeeld belangrijke eiwitten en een boterham juist weer veel belangrijke voedingsstoffen.

Kijk dus goed naar wat jouw lichaam nodig heeft. Hoe actief ben je en waar functioneer jij het beste op? Op basis daarvan kun je bepalen welk ontbijt jou beter voedt.

 

De een kan geen hap door zijn keel krijgen. De ander zegt: ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.

 

Wij helderen je ochtend op met onderstaande feit en fabels:

 

  1. Ontbijt is essentieel voor gewichtsverlies

 

Wel of niet ontbijten heeft geen direct effect op je gewicht. Specifieke voeding en timing zijn daarentegen wél essentieel bij mensen die gewicht willen verliezen. Een vezelrijk ontbijt zorgt ervoor dat je minder snel gaat snoepen, omdat de vezels je een verzadigd gevoel geven. En dat is weer goed voor de slanke lijn, natuurlijk!

 

  1. Ontbijt maakt je slimmer

 

Je kunt je beter concentreren als je een ontbijtje achter de kiezen hebt. Als je geen vulling hebt ‘s ochtends, is de kans groot dat je alleen maar kunt denken aan je rommelende maag. Of ontbijten je ook daadwerkelijk slimmer maakt? Daar zijn helaas geen bewijzen voor…

 

  1. Vermijd voorverpakte ontbijtgranen

Mispoes! Volkoren ontbijtgranen zijn een goede keuze, ze zorgen voor een lager cholesterolgehalte, terwijl de trage koolhydraten de darmfunctie verbeteren. Dit geldt óók voor voorverpakte ontbijtgranen. Kies bijvoorbeeld voor muesli met haver en gerst als je je cholesterol onder controle wilt houden.

 

  1. Ontbijt maakt je sneller moe

Onzin! Van ontbijten krijg je juist méér energie. De Universiteit van Bath onderzocht het verschil tussen werknemers die wel en niet ontbeten hadden. De ontbijters bleken meer te bewegen en zo’n 500 calorieën meer per dag te verbranden dan degenen die niet ontbeten. Ze ontdekten bovendien dat de ontbijters hogere glucosewaarden in hun bloed hadden. En dát betekent dat de hersenen en het centrale zenuwstelsel laten weten dat er energie beschikbaar is waarmee je gemotiveerd wordt om te bewegen. Win-win.

 

  1. Ontbijt zorgt dat je later op de dag minder honger hebt

Grotendeels niet waar. Een ontbijt is geen garantie voor een minder aanwezig hongergevoel later op de dag, wel regelt het de dosis dopamine die vrijkomt in de hersenen en zorgt het voor stabielere glucosespiegels in de namiddag en avond. Wél ontbijten, maar vervolgens je lunch overslaan is dus nooit een goed idee.

 

  1. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag

Meestal niet waar. Het gaat meer om wat je eet verspreid over de hele dag. Gewichtsverlies is niet rechtstreeks te linken aan je ontbijtgewoontes, het gaat om de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt op een dag. Alleen als je ontbijt je enige gezonde maaltijd op een dag is, wordt het automatisch je belangrijkste maaltijd. Ontbijten kan wel een goede gewoonte vormen op weg naar een gezonder eetpatroon.