7 DAGEN
GRATIS FITNESS

SCHRIJF U
SNEL IN!
Lees meer

Van sporten word je blij

Iedereen die op sportief gebied zijn of haar draai gevonden heeft, zal het beamen: van sporten word je blij! Niet alleen omdat je er beter uitziet als je regelmatig traint, maar óók omdat sporten je een goed gevoel geeft, als je een manier hebt gevonden die bij je past. Voor de één is het voetballen op zaterdagochtend, voor de ander een uur Cycle op maandagavond en weer een ander gaat voor twee keer per week krachttraining. Maar wist je dat sporten ook écht een feestje is voor je lichaam?

 

Opgewekt gevoel

Als je je opgefokt voelt of ontstemd en je traint je desondanks toch even  flink in het zweet, dan verbetert bijna altijd je stemming. Het líjkt niet alleen alsof je de stress uit je lijf sport, het ís ook zo. De adrenaline die door je lijf giert is namelijk bedoeld om in actie te komen! Doe je dat niet dan kan  stress zich tegen je keren in de vorm van onverklaarbare vermoeidheid, stijve spieren, benauwdheid, hartkloppingen, maagklachten, hoge bloeddruk e.d. Breng je daarentegen de doorbloeding in je lichaam goed op gang door regelmatig flink te sporten, dan krijgen de organen in je lijf een gezonde boost. En dat geeft een opgewekt, alert gevoel.

 

Warme behaaglijkheid

Een ander blijmakend voordeel is dat je lichaamstemperatuur stijgt met 2 tot 3 graden. Dit leidt tot een gevoel van behaaglijkheid, ongeveer hetzelfde gevoel dat je krijgt als je in een lekker warm bad zit. Mensen die regelmatig aan sport doen blijken beter in staat dit plezierige gevoel vast te houden.

 

Natuurlijke drugs

‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ is geen loze kreet, je lichaam en je geest vormen werkelijk een eenheid. Zo bevordert cardiotraining, minimaal 15 tot 20 minuten matig tot intensief en onafgebroken (dus niet: stop start), de aanmaak van ‘natuurlijke drugs’  zoals serotine, dopamine en endorfines. Dit zijn natuurlijke stemmingsverbeteraars die er onder meer voor zorgen dat je relaxeter in het leven kunt staan, méér kunt genieten, minder stress of pijn ervaart en een frisser gevoel krijgt in je hoofd.

 

Ontspanning

Tenslotte brengt lichaamsbeweging de hersenen ertoe ‘alfagolven’ op gang te brengen, relatief langzame golven die een aanwijzing zijn voor een gevoel van welbevinden en ontspanning. Het zijn dezelfde golven die optreden tijdens ontspanningsoefeningen, meditatie, gebed en in bepaalde stadia van je slaap. Je hebt ze nodig voor herstel van de vele indrukken die dag in dag uit op je af komen. Om dit voordeel op te roepen is het niet eens nodig om heel intensief te trainen. Alfagolven komen al op gang tijdens rustigere beweegvormen, zoals wandelen, Yoga of Balance.

Kortom: sporten is een feestje voor je lichaam en feestjes maken blij. Daarom: let’s party and share the fun!