7 DAGEN
GRATIS FITNESS

SCHRIJF U
SNEL IN!
Lees meer

Tips en Trucs bij het wegen

Waar moet je nu op letten als je jezelf weegt?

 

Allereerst is het belangrijk dat je de weegschaal op een harde ondergrond zet. Gebruik altijd dezelfde weegschaal.

 

Om een gelijkwaardige meting te krijgen is het beste altijd op hetzelfde moment te wegen. Bijvoorbeeld elke maandagochtend.

Het beste moment is direct na het opstaan, als je net naar de wc bent geweest. Weeg jezelf het liefst naakt.

 

Stap rustig op de weegschaal en blijf stil staan, met je voeten volledig plat en symetrisch. Buig niet door je knieën om je gewicht af te lezen, doe alleen je hoofd naar beneden.

 

Weeg jezelf vooral niet te vaak. Het is echt niet nodig om elke dag op je weegschaal te gaan staan. Ook niet als je af wil vallen. Een gewicht schommelt van nature een beetje.

De meeste mensen hebben een marge van ongeveer 1 tot 2 kg. Die wisselingen komen voornamelijk door wisselingen in de hoeveelheid vocht in je lichaam.

Als je een dag wat meer zout eet dan normaal, kun je meer vocht vasthouden en daardoor de volgende dag zwaarder zijn.

Vlak voor de menstruatie kunnen vrouwen 1 tot 2 kilo zwaarder zijn dan normaal, ook omdat ze dan wat extra vocht vasthouden.

Ook op warme dagen kun je wat meer vocht vasthouden, omdat de bloedvaten wat meer open gaan staan en zich wat meer vullen. Ook dan word je wat zwaarder. Het is (hoe gek het ook klinkt) dan juist goed om te drinken. Dan gaat het lichaam ook het extra vochtuitscheiden. Heb je een onregelmatige stoelgang? Ook dat kan van invloed zijn op je lichaamsgewicht.

 

Je gewicht zegt lang niet alles. Het gaat ook om de spiermassa en de verdeling van het gewicht over je lijf.

Iemand die mooi gespierd is en weinig vetweefsel heeft, kan (veel) zwaarder zijn dan iemand met veel vetmassa. Spierweefsel moet je koesteren en kweken.

Het is actief weefsel, dat je stofwisseling blijvend op een hoger peil brengt. Behalve de weegschaal moet je dus ook regelmatig kritisch naar jezelf kijken in de spiegel. Een gespierd lijf ziet er veel strakker uit dan een lijf met veel vet.

 

Tot slot kun je de weegschaal en de spiegel uitbreiden met een meetlint. Want je middelomtrek is ook een goede maat of je gewicht op het juiste peil is. Als het lichaamsvet zich met name rond de buik zit, is dat minder gunstig dan als het vet zich rond de dijen en heupen bevindt. De middelomtrek meet je in het midden, tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Overigens kun je ook een favoriete spijkerbroek gebruiken als maatstaf: Als die strak gaat zitten, is het tijd om maatregelen te nemen.

 

BRON: Gezondheidsnet