7 DAGEN
GRATIS FITNESS

SCHRIJF U
SNEL IN!
Lees meer

Zweet

Zweten is onlosmakelijk verbonden met sporten.

Maar waarom zweten we eigenlijk? Waarom zweet de een meer als de ander?

En waar komt die kenmerkende geur vandaan?

 

Zweten of transpireren is het verliezen van lichaamsvocht via de zweetklieren in de huid. Mensen zweten om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Zweetklieren komen over de gehele huid voor, maar zijn het talrijkst op de behaarde hoofdhuid en in het gelaat. Zweet bestaat vooral uit water en natriumchloride (zout), maar het bevat ook nog andere stoffen die een licht ontsmettende werking hebben. Zweten doen wij vanuit onze zweetklieren.

 

Exocriene zweetklieren komen over het gehele lichaam voor en spelen een belangrijke rol in de warmteregulatie van de lichaamstemperatuur.

 

Wanneer het lichaam oververhit dreigt te raken door bijvoorbeeld inspanning of koorts kan door het produceren van zweet de oppervlakte van de huid nat worden gemaakt waardoor het lichaam makkelijker afkoelt. Dit doet ieder mens de gehele dag door! De huid geeft 6-7 keer per minuut vocht af.

 

Apocriene zweetklieren geven behalve vocht ook geurstoffen af, onder andere feromonen. Bij de mens bevinden deze klieren zich op de behaarde plaatsen van het lichaam, vooral onder de oksels. In combinatie met de bacteriën die onder de oksels aanwezig zijn kunnen deze klieren zorgen voor de bekende zweetlucht.

De apocriene zweetklieren treden pas in werking vanaf de puberteit.

 

Tips met betrekking tot zweet(geur):

Gebruik een deodorant! Deze pakken in de meeste gevallen de bacteriën aan die de geur veroorzaken. Daarnaast bevatten ze een parfum die een ander geurtje verspreid. Antitranspirants blokkeren zelfs de zweetkliertjes onder je oksels tijdelijk, zodat het zweet over de rest van je lichaam verspreid wordt.

Breng de deodorant niet een paar seconden voor het sporten aan. Anders gaat die drijven op het vocht en werkt deze niet goed. – Drink veel water! Dit verdunt je zweet (en de geur). Daarnaast vult het je vochtvoorraad weer aan.

 

Pas op met gekruid eten en alcohol.

Alcohol en kruiden zoals knoflook beïnvloeden het ‘aroma’ van je zweet. – Wanneer je ziek bent (geweest), ongesteld bent of wat overgewicht hebt zweet je meer dan normaal. Ook alcohol, een lage bloedsuiker en medicijnen werken transpiratiebevorderend. Let er dus op wanneer je hinder ondervindt van het zweten dat je genoeg drinkt, op je voeding let en tijdig voor het sporten een deodorant gebruikt! Het kan ook prettig zijn gedurende een lange training om een droog T-shirt aan te trekken. Heeft u nog vragen?

 

Vraag uw instructeur gerust om praktische tips!