Hieronder vindt u alle vitamines vermeld:
Naam
Omschrijving
Voorbeelden natuurlijke bronnen
Gevolgen bij tekort
Vitamine A (retinol)
Vitamine A is nodig voor de vorming van o.a. huid en haar. Het is ook nodig voor de goede werking van de ogen, en het is betrokken bij de weerstand en wordt ook wel het anti-infectie vitamine genoemd.
Lever, boter, halvarine, margarine, kaas, melk
Een langdurig tekort aan vitamine A kan nachtblindheid, een droge en schilferige huid, haar en zelfs blindheid veroorzaken.
Bèta-caroteen (pro-vitamine A)
Wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Bèta-caroteen is ook een anti-oxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen.
Wortels, boerenkool,spinazie,broccoli
Vitamine B1 (thiamine)
Onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, zoals bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten (suikers), en zorgt daarnaast voor een goede werking van het zenuwstelsel.
Varkensvlees,volkorenbrood, gekookte zilvervliesrijst, aardappelen, melk
Psychische afwijkingen, zoals depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies, gevoelloosheid in de benen, hartklachten en spierverlamming (beriberi).
Vitamine B2 (riboflavine)
Onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, met name voor het vrijmaken van energie uit de koolhydraten, eiwitten en vetten die het lichaam via de voeding binnenkrijgt.
Melk, broccoli, leverpastei, noten
Huidafwijkingen bij de mond, tong en de neus (ontstekingen)
Vitamine B3 (niacine)
Speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van cellen en bij de werking van het zenuwstelsel.
Gehaktbal, Noten, Kabeljauw,Bruin brood, Pindakaas
Een tekort aan vitamine B3 is uiterst zeldzaam.
Vitamine B5 (pantotheenzuur)
Onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, vooral door het vrijmaken van energie uit vetzuren. Speelt een belangrijke rol bij de afbraak en opbouw van eiwitten, vetten en koolhydraten.
Ei , haring, rundvlees, melk, aardappelen
Een tekort aan vitamine B5 is uiterst zeldzaam.
Vitamine B6 (pyridoxine)
Belangrijk voor de spijsvertering. Verder reguleert het de werking van bepaalde hormonen in het lichaam en is het een onmisbare stof bij de afweer, de groei, de vorming van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel.
Aardappelen, banaan, bruin brood, noten, vlees
Langdurig ernstige tekorten kunnen leiden tot bloedarmoede, zenuwaandoeningen en een verminderde weerstand.
Vitamine B8 of H (biotine)
Speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en de productie van vetzuren. Daarnaast is vitamine B8 van belang voor gezond haar en een gezonde huid.
Noten, sojabonen, ei, melk
huidafwijkingen, bloedarmoede en depressie
Vitamine B11 (foliumzuur)
Speelt een rol bij de vorming van rode en witte bloedcellen. Extra foliumzuur vermindert de kans op een baby met een open ruggetje. Het voorkomt tevens een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed en daarmee mogelijk de kans op hart- en vaatziekten.
Spruitjes, spinazie, broccoli, bruin brood, ei
Een ernstig tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid en geboorteafwijkingen veroorzaken.
Vitamine B12 (cobalamine)
Speelt een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel.
Hamburger, kabeljauw, kwark, ei, kaas
Een vorm van bloedarmoede en neurologische gevolgen zoals tintelingen in de vingers, geheugenverlies, coördinatiestoornissen en spierzwakte in de benen. Vooral veganisten hebben hier grote kans op.
Vitamine C (ascorbinezuur)
In de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor de vorming van bindweefsel en een goede wondgenezing. Vitamine C is een antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen, die een rol spelen bij verouderingsprocessen. Tevens bevordert het de opname van ijzer.
Spruitjes, sinaasappel, kiwi, broccoli, aardappelen
Bij een langdurig ernstig tekort kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik ontstaan.
Vitamine D (calciferol)
Wordt onder invloed van zonlicht in de huid gemaakt. Belangrijk voor sterke botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor goed uit de voeding worden opgenomen en in de botten en tanden worden vastgelegd. Het beperkt botontkalking (osteoporose).
Makreel, halvarine, margarine, ei, gehakt
Bij volwassenen en ouderen kan op den duur botontkalking (osteoporose) optreden. Ook wordt spierzwakte in verband gebracht met een vitamine D-tekort bij ouderen.
Vitamine E (tocoferol)
Anti-oxidant die meervoudig onverzadigde vetzuren in (bloed)cellen, de bloedbaan en spierweefsels beschermt.
Zonnebloemolie, margarine, noten, ei, pindakaas
Zelden vastgesteld
Vitamine K (fylochinon (K-1), menachinon (K-2))
K-1 komt uit de voeding en K-2 wordt gemaakt door darmbacteriën. Belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling.
Broccoli, bloemkool , spinazie, margarine, halvarine, rundvlees, olijfolie
Bloedingen, vertraagde bloedstolling.
Onderstaande doelgroepen dienen hun vitamine-inname aan te passen:
Actieve sporters:
Let op voldoende inname van de B-vitamines, i.v.m. het herstelproces van de spieren.
Vrouwen vanaf middelbare leeftijd:
Let op voldoende inname van B11, B12 en D i.v.m. het herstelproces van de spieren. Hieraan ontstaat extra behoefte door veranderingen in de hormoonspiegels.
Zwangere vrouwen:
Let op voldoende inname van B11 en D i.v.m. de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de botten van het kind.
Mensen met botontkalking:
Let op voldoende inname van vitamine D i.v.m. de ontwikkeling en het behoud van de botten.
Nog vragen?
Neem dan gerust contact op met Tim.
Email naar info@fitlife-budel.nl of spreek hem aan als je hem ziet!