7 DAGEN
GRATIS FITNESS

SCHRIJF U
SNEL IN!
Lees meer

Spierkrampen

Je kent het vast wel! Lig je heerlijk te slapen wordt je ’s nachts overvallen door kramp in de benen. Meestal zijn dit spierkrampen in de kuit of in de voet, waarbij de spier plotseling samentrekt. De krampen kunnen een aantal seconden tot wel minuten aanhouden.

 

Wat zijn de oorzaken?

Wonderlijk genoeg is de echte oorzaak van deze veel voorkomende klacht nog niet helemaal opgehelderd. Er zijn eigenlijk twee theorieën over. Beide zoeken de oorzaak niet in de spier zelf, maar in de aansturing ervan door de zenuwen.

Volgens de ene theorie ligt het aan de zenuwuiteinden in de spier. Die allerfijnste uitlopertjes van de zenuwen sturen ieder een spiervezeltje aan. De spierkrampen zouden ontstaan als die zenuwuiteinden overgevoelig worden. Volgens andere wetenschappers ligt het probleem juist in het ruggenmerg. Als de ruggenmergzenuwen zelf nogal wiebelig worden, en bij het minste of geringste stroompjes op pad sturen, krijgen de spieren ook veel te vaak signaal om aan te spannen. Kramp is het resultaat.

Waarom het bij de ene persoon vaker voor komt dan bij de ander is eigenlijk niet bekend. Duidelijk is wel dat activerende stofjes, zoals bijvoorbeeld astmamedicijnen, maar ook onbalans van mineralen in je lichaam kunnen de kans op spierkrampen verhogen.

Een krampaanval trekt vanzelf na een paar minuten weg. Maar de meeste mensen hebben dan allang naar hun voet gegrepen, om de kuitspier op te rekken. Helaas lukt het niet om vanuit de hersenen de opdracht ‘ontspan’ naar de spieren te sturen. Spieren hebben namelijk alleen een ‘AAN’ knop.

 

Hoe vaak komt het voor?

Ruim 1/3 van de Nederlanders boven de 12 jaar geeft aan dat ze in het afgelopen jaar wel eens last heeft gehad van spierkrampen. 19 % heeft er vaak last van en 3 %heeft er bijna dagelijks last van. Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van spierkramp dan mannen. Het ontwikkelen van de krampen neemt met het ouder worden toe. Zwangere vrouwen vormen een uitzondering, zij hebben ruim 6 keer meer kans op spierkrampen dan de rest van de bevolking. De oorzaak van de krampen is voor deze specifieke groep wel bekend: door verschuiving van zouten en mineralen kan een tekort aan magnesium ontstaan. Deze klachten verdwijnen vanzelf na de bevalling.

 

Wat te doen?

Over de precieze oorzaak zijn wetenschappers het dus nog niet eens en een echte oplossing is er dus ook nog niet voor.

Spierkrampen komen vaak door een tekort aan vocht of mineralen. Zorg er voor dat je genoeg water drinkt (ook ’s avonds) en dat je alle vitamines en mineralen binnen krijgt!

Door de spier langzaam te strekken, kan de kramp sneller verdwijnen.

Wrijven, masseren, een warm bad of ijs kunnen ook verlichtend werken.

 

Mocht je nog vragen hebben kun je terecht bij Tim of Christel